InfoFoto: Dom zdravlja Kragujevac

BESPLATNI preventivni pregledi dece i odraslih u Domu zdravlja i Univerzitetskom kliničkom centru

Autor: InfoKG
11:00 | Subota, 14 09 2024

Besplatni preventivni pregledi, bez zakazivanja, biće organizovani sutra od 8 do 17 časova u Specijalističkoj službi Doma zdravlja, zgradi ATD-a, Službi za zdravstvenu zaštitu predškolske dece, kao i u Centru za internističku onkologiju, Službi za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i na Klinici za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra.  

Odlukom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u nedelju, 15. septembra, u Domu zdravlja i Univerzitetskom kliničkom centru Кragujevac, biće organizovani besplatni preventivni pregledi, u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju. Građani mogu doći na pregled bez zakazivanja kao i sugrađani bez zdravstvenog osiguranja.

Dom zdravlja Kragujevac preventivne preglede za odrasle organizuje 8 do 17 časova, u zgradi ATD-a (objekat Specijalističko konslultativne službe), na adresi Zmaj Jovina br.2.  

Pregledi obuhvataju laboratorijske analize krvi - kompletna krvna slika i glikemija, pregled lekara opšte medicine - merenje krvnog pritiska, EKG, ultrazvuk štitaste žlezde, PSA - tumor marker za prevenciju karcinoma prostate.

Tog dana obavljaće se i pregledi dece (predškolskog i školskog uzrasta), u prostorijama centralnog objekta Službe za zdravstvenu zaštitu predškolske dece, na adresi Zmaj Jovina bb (u krugu UKC Kragujevac) i to stematski pregledi dece sa posebnim osvrtom na preglede deformiteta kičme i ravnih stopala, kao i druge probleme koji se otkriju tokom sistematskog pregleda, laboratorijske analize šećera i merenje krvnog pritiska.

Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu preventivne preglede organizovaće u prostorijama Centra za internističku onkologiju svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da besplatno obave pregled endokrinologa, ultrazvuk štitaste žlezde, i urade tumor markere: PSA (PSA) za muškarce, kao i CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein).

U tom prostoru, građani će i ovoga puta moći bez zakazivanja da izmere krvni pritisak i provere nivo šećera u krvi, urade EKG i provere kompletnu krvnu sliku u laboratoriji.

I ove nedelje, na Klinici za pedijatriju UKC Kragujevac biće organizovani opšti pedijatrijski pregledi za najmlađe, a u Službi za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju UKC Kragujevac, biće organizovani preventivni fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, u cilju što ranije dijagnostike svih eventualnih nepravilnosti u rastu i razvoju najmlađih, i blagovremene korekcije istih.

Za sve zainteresovane građane, bez zakazivanja i uputa, svi navedeni preventivni pregledi biće organizovani u periodu od 8 do 17 časova.

Ministarstvo zdravlja, Univerzitetski klinički centar i Dom zdravlja izražavaju zahvalnost svim građanima koji su protekle nedelje obavili preglede i pozivaju sve one koji do sada iz različitih razloga nisu bili u mogućnosti da obave preglede, da to urade ovoga puta, u interesu očuvanja sopstvenog zdravlja.