InfoFoto: InfoKG - Arhiva

Evo kada će KONAČNO biti otvoreni Centri izvrsnosti

Autor: InfoKG
14:30 | Petak, 20 09 2024

Centri izvrsnosti sa Nacionalnom bankom matičnih ćelija u Kragujevcu, čija je izgradnja počela pre gotovo devet godina, trebalo bi da budu otvoreni početkom sledeće godine. To su za InfoKG potvrdili na Univerzitetu u Kragujevcu i dodali da je u toku tender za nabavku nameštaja. 

Kamen temeljac za izgradnju Centara izvrsnosti položen je još 2016, a trebalo je da budu otvoreni 2017. Međutim, izvođač radova je bankrotirao, izgradnja je bila obustavljena. Novi izvođač izabran je pre tri godine i završena je izgradnja 11.500 kvadrata. 

Nadležni su nekoliko puta od prošle godine najavljivali otvaranje, ali opet su rokovi prolongirani. 

Pošto je izgradnja objekta završena, sada se čeka opremanje. 

Na Univerzitetu u Kragujevcu za InfoKG kažu da je u toku tender za nabavku nameštaja. Najavljuju da će Centri izvrsnosti sa Nacionalnom bankom matičnih ćelija u Kragujevcu biti otvoreni početkom sledeće godine.  

Oko 80 odsto prostora Centara biće namenjeno Fakultetu medicinskih nauka. U Centrima će biti smeštena i Nacionalna banka matičnih ćelija i Institut za informacione tehnologije. Pod tim krovom privremeno će biti i Naučno-tehnološki park. Kasnije će biti premešten u Inovacioni distrikt, jedinstveni poslovno-komercijalni kompleks u Kragujevcu, čiji je izgradnja u toku.