InfoFoto: Pixabay.com - Ilustracija

Završetak radova na pruzi ka MIND parku očekuje se u oktobru 2026.

Autor: InfoKG
10:00 | Petak, 13 09 2024

Radovi na novoj pruzi Jovanovac-Rasputnica Cvetojevac-Sobovica trebalo bi da budu završeni u oktobru 2026, ukazala je Jelena Tanasković, direktorka Infrastrukture železnice Srbije koja je imala sastanak sa predstavnicima kompanija Siemens i MIND na kome je razgovarano o izgradnji ove pruge, piše eKapija.

"Izgradnjom te pruge ove kompanije će moći da transportuju materijale, sirovine i gotove proizvode od MIND parka i fabrike kompanije Siemens. Ovaj projekat je od velikog značaja za našu zemlju zato što se na ovom prostoru nalazi više od sedam proizvodnih pogona i prateći objekti, a samo Siemens zapošljava više od 1.500 radnika", navela je Tanasković na svom instagram profilu.

Tanasković je dodala da će se osim teretnog saobraćaja na ovoj pruzi u oba pravca odvijati i putnički saobraćaj.

Podsetimo, tenderom koji je Infrastruktura železnice Srbije rapisala ktajem prošle godine predviđena je izgradnja pruge duge 13,9 km koja je projektovana za mešoviti saobraćaj (putnički i teretni) kao jednokolosečna neelektrificirana pruga, za projektnu brzinu od 80 km/h. Pruga će se odvajati sa postojeće magistralne pruge, pre železničke stanice Jovanovac u formi trinagla. Odvajanja su predviđena na km 19+777.09 i km 21+350.82. Na deonici pruge projektovana su tri stajališta i stanica Sobovica na kraju deonice pruge za javni saobraćaj, koja treba da ima odgovarajuće kolosečne i ostale kapacitete za prijem i otpremu putničkih i teretnih vozova i opsluživanje putnika.

Približno na km 10+700 predviđa se odvajanje industrijskog koloseka za fabrički kompleks u Lužnicama. Reč je o deonici koja vodi do MIND parka. Ukupna dužina koloseka iznosi 776,11 m i projektovan je za brzinu od 35 km/h.

Ugovor za ovaj posao, vredan oko 6,2 milijardi dinara bez PDV-a, dobila je grupa ponuđača koju čine N-ING DOO Beograd, Extra - Auto Transport d.o.o Vrbas, AŽD SAOBRAĆAJNI SISTEMI DOO Beograd, BRICKEN D.O.O. Novi Sad i ZGOP DOO Novi Sad. 

Izvor: eKapija