KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs - Arhiva

ESTAM: Međunarodni festival folklora i ove godine u Kragujevcu

Autor: InfoKG
10:00 | Četvrtak, 18 07 2024

SKC Kragujevac od 29. jula do 1. avgusta organizuje drugi Međunarodni festival folklora ESTAM, na nekoliko lokacija među kojima je i Veliki park.

Publika će 29. jula i 1. avgusta imati priliku da festival prati u kragujevačkom Velikom parku od 20,30 sati. Aranđelovčanima će se plesni ansambli predstaviti 30. jula od 20 časova, a u Topoli će nastupiti 31. jula od 19 sati.

Slaveći igru, umetnost i kreativnost kao univerzalni jezik koji povezuje ljude iz različitih kultura, festival će okupiti ansamble iz Kolumbije, Perua, Gruzije, Nemačke, Grčke i Srbije. Publika će uživati u raznovrsnosti tradicionalnih igara, melodija i raskošnih tradicionalnih kostima koji će biti predstavljeni na sceni. 

Organizovanje ove manifestacije je svojevrstan doprinos raznovrsnosti kulturnog programa grada Kragujevca. Posetioci imaju jedinstvenu priliku da se upoznaju sa tradicionalnim nasleđem i kulturama zemalja sa različitih strana sveta, ali i da neposredno učestvuju i nauče neke od predstavljenih igara kroz radionice organizovane kao prateći festivalski sadržaj.
 
Pored koncerata, kao centralnog programa festivala, brojne reakcije izaziva i defile učesnika, praćen muzikom i pesmom. Tokom defilea, na određenim tačkama putanje, učesnici festivala izvode i delove svojih tradicionalnih igara i plesova, na taj način pozivajući prolaznike da im se pridruže na koncertu.

Prateći program festivala, u saradnji sa lokalnom samoupravom i Gradskom turističkom organizacijom, čine radionice starih zanata, kao i noćni bazar, koji je planiran 1. avgusta sa početkom u 18 sati, gde vas očekuju mali domaći proizvođači sa raznovrsnim prehrambenim proizvodima, osvežavajuća pića i zanatsko pivo, unikatne rukotvorine i umetnine, nakit i aksesoari, prirodna kozmetika.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i Grada Kragujevca i nalazi se na listi festivala Nacionalne sekcije CIOFF-a, Međunarodnog saveta organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture.

Ulaz na sve koncerte je besplatan.