KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Kragujevac drugi put u ritmu ESTAM-a

Autor: InfoKG
14:00 | Utorak, 30 07 2024

Međunarodni festival folklora ESTAM otvoren je sinoć na sceni u Velikom parku nastupom domaćina, Akademskog folklornog ansambla SKC-a "Svetozar Marković", nakon čega su se publiic predstavili gosti iz Kolumbije, Perua, Gruzije, Nemačke.

Drugi po redu festival će trajati do 1. avgusta, kada će se ansambli nekim novim plesovima predstaviti kragujevačkoj publici po drugi put, dok će večeras nastupati u Aranđelovcu, a sutra u Topoli. Nakon Šumadije, festival se seli na Mećavnik gde traje do 3. avgusta.

Govoreći o organizaciji i programu, Ivana Maraš, direktorka SKC Kragujevac, istakla je da festival sa sobom nosi bogatstvo i raznolikost kultura, folklora i tradicije predstavljene kroz umetnost igre i muziku, ali i sklapanje novih prijateljstava koja se kasnije razvijaju u razmenu gostovanja ili nove ideje i projekte. Posle gostovanja u Aranđelovcu i Topoli, ESTAM ponovo nastupa u Velikom parku, a završava se 3. avgusta na Mećavniku.

Pre zvaničnog otvaranja u Velikom parku, učesnici ESTAM-a okupili su se na Trgu vojvode Radomira Putnika, fotografisali se sa građanima i Glavnom ulicom se uputili prema Velikom parku. U defileu kroz grad plesači su zastajali plešući svoje tradicionalne igre.

U okviru pratećeg programa festivala u četvrtak 1. avgusta od 18 sati u Velikom parku, u organizaciji Gradske turističke organizacije Kragujevac i Grada, održaće se radionice starih zanata i veliki noćni bazar.

ESTAM se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Kragujevca, u organizaciji Studentskog kulturnog centra.

Inače, ESTAM je na listi festivala Nacionalne selekcije Međunarodnog saveta organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture CIOFF-a, koja je pod zaštitom UNESCO-a, posebno u oblasti zaštite nematerijalne kulturne baštine.