KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Narodni muzej Šumadije obeležio 75 godina od osnivanja, inicijativa za obnovu dvorskog kompleksa dinastije Obrenović

Autor: InfoKG
13:30 | Ponedeljak, 03 06 2024

Dokumentarnom izložbom u Malom likovnom salonu, Narodni muzej Šumadije obeležava 75 godina od osnivanja. Izložba je konciprana kao hronološki put kroz bogatu istoriju muzeja, a praćena je multiimedijalnim segmentima i izdvojenim događajima od značaja za ustanovu i muzejsku delatnost u Kragujevcu od njenog osnivanja do danas. Autor izložbe i direktor Narodnog muzeja Šumadije Miloš Jurišić posvetio ju je svim pregaocima koji su svojim radom i trudom doprineli očuvanju kulturnog nasleđa grada Kragujevca i Šumadije.

U poslednjih pet godina postavili smo nove standarde u oblasti kulturne i muzejske delatnosti. To je potvrđeno, između ostalog, i priznanjem Međunarodnog žirija Foruma slovenskih kultura za stalnu postavku u Galeriji Nikole Koke Jankovića. Pored toga, posetioci su mogli da uživaju i u novim postavkama u Amidžinom konaku, Staroj skupštini, Kući Svetozara Markovića, Petrovoj vodenici, Konaku kneza Mihaila, rekao je Jurišić.

Prošle godine Narodni muzej Šumadije bio je inicijator i nosilac programskih aktivnosti Dani kneza Mihaila, povodom 200 godina od rođenja srpskog vladara. Tim povodom urađena je nova multimedijalna tematska postavka otvorena na dan rođenja kneza. 

- Ove godine pokrenućemo inicijativu za obnovu dvorskog kompleksa dinastije Obrenović u okviru Miloševog venca, najavio je Jurišić.

Ana Petrović, članica Gradskog veća za kulturu, izrazila je uverenje da će ova izložba biti samo uvod u još uspešnije godine rada Narodnog muzeja Šumadije. Svim uspesima i kvalitetu muzejske delatnosti doprineli su zaposleni u ovoj ustanovi, čime su očuvali ugled od njegovog osnivanja do danas. Sigurna sam da će se i ubuduće, u svim domenima i stručnim odeljenjima negovati i uanpređivati ovakva delatnost. Ovaj jubilej je značajan ne samo za Kragujevac i Šumadijski okrug, već i za celu Srbiju, a svi zajedno možemo da budemo ponosni na ovakvu ustanovu, kazala je Petrović.

Narodni muzej Šumadije u Kragujevcu osnovan je pre 75 godina kao Oblasni muzej – Kragujevac. Kroz istoriju menjao je nazive, nadležnosti, a iz njega su nastajali i sa njim se spajali drugi muzeji. Danas, ova institucija kulture čuve brojne i značajne eksponate koji svedoče o prošlosti grada, Šumadije i Srbije.

Stručni saradnici izložbe su Roksanda Aleksić, Katarina Babić, Nataša Nikolić, Tatjana Milosavljević, Bojana Topalović i Žarko Zagrađanin, dizajnirao je Nemanja Lekić a multimedijalni segment uradio Nebojša Milenković, tehničku podršku dali su Nebojša Mijušković i Bogdan Nikolić.
 

Galerija slika