KulturaFoto: InfoKG

NOĆ MUZEJA: Kulturni spektakl, ulaz na sve događaje besplatan

Autor: InfoKG
13:00 | Petak, 17 05 2024

U subotu 18. maja obeležavaju se Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja, a ovogodišnja tema je "Muzeji za obrazovanje i istraživanje". Ulaz na sve programe u okviru ove manifestacije je besplatan.

Muzej "Stara livnica" 
(18 - 22h)

Program posvećen obeležavanju 140 godina od uvođenja prvog električnog osvetljenja u Srbiji i 170 godina od osnivanja Vojno-zanatlijske škole, prve stručne škole u Srbiji i preteče dualnog obrazovanja.

Spomen- park "Kragujevački oktobar"
(8 - 24h)

Posetioci mogu da vide QR izložbu muzejskog savetnika istoričara Nenada Đorđevića „Poslednje poruke streljanih“ i da čuju prevedene zapise poruka. Takođe i stalnu multimedijalnu postavku muzeja o streljanju više hiljada Kragujevčana 21. oktobra 1941. godine.

Tradicionalno, u „Noći muzeja“ biće organizovan večernji obilazak Memorijalnog parka minibusom pod nazivom „Sećajte se moji mene“. Na svakih pola sata od 18 do 20 časova omogućen je prevoz kroz park sa stručnim vođenjem kustosa.

Galerija „Mostovi Balkana“ 
(17- 14h)

Postavka „Preseci – grafike iz zbirke Narodnog muzeja u Požarevcu“.

Svi objekti Narodnog muzeja u Kragujevcu - Amidžin konak, konak kneza Mihaila, Galerija, Stara skupština, Kuća Svetozara Markovića biće otvoreni od 18 do 22 sata.

Legat Nikole Koke Jankovića
(20h)

Svečano otvoranje izložbe vajarskih dela „Čovek-Ptica-Predeo“ Andreje Baća Vasiljevića - dela izvedena u bronzi i mermeru, nastala u periodu od 1985. do 2018. godine.

Galerija Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“
(18 - 24h)

Otvaranje izložbe „Virtuelna šetnja kroz izložbe Narodne biblioteke“.

Virtuelna postavka obuhvatiće tri izložbe. To su „Knjaževsko-srpska knjigopeatnja u Kragujevcu (1833-1835)“, autora Gordane Vučković i Tatjane Janković. Publika će imati priliku da vidi i postavku „LJudi koji su menjali Srbiju“ – Jovan Đ. Mirković, muzički pedagog, bibliotekar, filantrop i zadužbinar. Autori izložbe su  Gordana Vučković, Jasmina Marković i Nemanja Brkić. Posetioci će moći da vide i izložbu „Možda će se jednom videti koliko sam voleo svoju zemlju i svoj narod“ – Zarija D. Vukićević, diplomata, književnik, prevodilac i bibliotekar. Autori ove izložbe su Gordana Vučković, Jasmina Marković i Mirko Demić.

Autori virtuelne izložbe su Anđela Ognjanović, direktorka biblioteke „Vuk Karadžić“ i Nemanja Brkić, bibliotekar.