KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs

"Obrenovići i književnost": Dvodnevni naučni skup u Kragujevcu (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
08:00 | Utorak, 30 05 2023

U okviru programa obeležavanja 200 godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića, u organizaciji Instituta za književnost i umetnost iz Beograda, Zadužbine "Dositej Obradović" iz Beograda, Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" i Narodnog muzeja Šumadije, u zdanju Stare skupštine juče je počeo dvodnevni naučni skup pod nazivom "Obrenovići i književnost". 

Skup je otvorio dr Dragan Hamović, rukovodilac naučnog odeljenja "Srpska književnost i kulturna samosvest".

- Tema je zamašna i radovi proistekli sa ovog naučnog okupljanja neće moći da je obuhvate u potrebnoj širini, ali će doprineti novim saznanjima o kulturnom aspektu formativnog razdoblja moderne Srbije, čiji smo izdanci, naslednici i dužnici, rekao je u svom obraćanju dr Dragan Hamović, podsećajući da je podizanje i rast naše zemlje počeo iz srca Šumadije, čiji se slobodarski i ustanički impuls preobrazio u državotvorni i kulturotvorni. 

Cilj naučnog skupa "Obrenovići i književnost", istakao je dr Hamović, jeste da utemeljujuću oblast i epohu srpskog književnog stvaralaštva učini vidljivijom, kako na planu arhivskih istraživanja i otkrivanja nove građe, tako i u pogledu njenih prevrednovanja. 

Trideset naučnika iz različitih univerzitetskih centara, Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Beča, svi udruženi oko jedinstvene priče - Obrenovići u književnosti kao fikcijski junaci i Obrenovići kao pisci dokumentarne proze i prevodioci, autori fikcijskih tekstova, zajedničkim naporima će pokušati da mapiraju osnovne književne teme i ukažu na književnoistorijski značaj Obrenovića.

- Književno-istorijski skup je jedan u nizu skupova, budući da je ovo višestruko jubilarna godina za dinastiju Obrenović, ali je ipak prvi koji sistematizuje znanje vezano za Obrenoviće stavljajući fokus na književnost i popunjava veliko neistraženo polje u dosadašnjim dijahronijskim pregledima srpske književnosti, kaže profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu, Dragana Vukićević, jedna od inicijatora održavanja skupa i uređivača zbornika. Ideja o naučnom skupu nastala pre pet godina ali se čekalo pravo vreme i pravo mesto, a Kragujevac jeste epicentar priče o Obrenovićima, istakla je prof. Vukićević i podsetila da je u Kragujevcu mnogo toga bilo prvo, od Knjaževsko srpske bande, pozorišta, prvih Novina srpskih, Liceuma.

Sesije prva dva dana naučnog skupa Obrenovići i književnost održavaju se u Kongresnom centru hotela „Kragujevac“. Program naučnog skupa će se zaokružiti čitanjem najreprezentativnijih delova tekstova o Obrenovićima sa muzičkim deonicama kao i prikazom odeće Obrenovića (Obrenovići rečju, muzikom i slikom) u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu, u sredu 31. maja.

Galerija slika