KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Premijerom predstave "Jelena Anžujska" počeo 19. "Joakimfest" u Teatru

Autor: InfoKG
14:15 | Sreda, 09 10 2024

Međunarodni pozorišni festival Joakimfest, 19. po redu, pod sloganom "(O) čemu (priča) pozorište?", otvoren je sinoć revijalnim izvođenjem predstave  „Jelena Anžujska“ prema tekstu Jelene Kajgo i u režiji Tatjane Mandić Rigonat, što je bila kragujevačka premijera ovog komada. U takmičarskom delu, publika će moći da vidi šest predstava i to iz Kazahstana, Crne Gore, BIH, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Festival je otvorio Miloš Latinović, književnik, direktor Bitef teatra i ovogodišnji selektor.

"Joakimfest" slavi i neguje društveno odgovorno pozorište koje umetničkim izrazom govori o aktuelnim društvenim temama vremena iz sveta u kojem živimo, a izborom predstava nastoji da bude vidljiv u regionu i šire.

Program se sastoji od raznovrsnih žanrovskih predstava iz različitih sredina, koje se bave različitim temama i sve daju odgovore na određena pitanja koja su i danas aktuelna, ne samo u našem društvu već i u svetu. Od maloletničke delikvencije do borbe za prostor koji pripada pojedincu, a koji neko želi da uzurpira, kazao je Miloš Latinović, ističući da "Joakimfest" Kragujevac čini svojevrsnom prestonicom kulture.

U Knjaževsko–srpskom teatru festival traje do 14. oktobra, a završiće se dodelom nagrada.

Tokom trajanja 19. Joakimfesta biće održane književne večeri i izložbe u okviru pratećeg programa.