KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs

U toku izložba "Lubarda – jedna priča" na dve lokacije u Kragujevcu

Autor: InfoKG
12:30 | Nedelja, 29 09 2024

U Muzeju "21. oktobar" i Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Šumadije u toku je izložba "Lubarda – jedna priča", koja će posetiocima biti dostupna do 15. oktobra. 

Izložba je upriličena povodom obeležavanja 50 godina od smrti akademika i jugoslovenskog slikara Petra Lubarde, u organizaciji Spomen parka Kragujevački oktobar i Narodnog muzeja Šumadije. 

Izložba „Lubarda–jedna priča“ je nastala 2021. godine u saradnji Medija centra "Odbrana", Kuće legata i Muzeja Jugoslavije i baštini neka od najranijih umetnikovih dela. 

Izložba sadrži 29 Lubardinih dela iz tri institucije i na neki način je hronološki prikaz njegovog stvaralaštva sa sekundarnom narativnom linijom dokumentarne građe koja govori o njegovom životu, a koja je sada predstavljena prvi put, rekla je autorka Ana Panić. 

Po tematici i simbolici, dela izložena u Muzeju 21. oktobar odgovaraju prostoru u kojem se nalaze, kaže autorka Dina Pavić, dok deo izložbe u Narodnom muzeju Šumadije prati bogat foto materijal iz arhive Doma Vojske, Kuće legata koji će publika prvi put moći da vidi, ističući da je izložbom prikazan tematski širok opus ovog umetnika.

Kragujevčani cene dela jednog od najvećih jugoslovenskih i srpskih slikara 20. veka, Petra Lubarde, koja su ostavila značajan trag u srpskoj i jugoslovenskoj umetnosti. Deo svog stvaralaštva, ciklus slika "Kragujevac 1941", od otvaranja Muzeja "21. oktobar" deo je stalne postavke, a poklon je gradu ovog umetnika.