SportFoto: fb/FK Radnički 1923 Kragujevac zvanična stranica - Nenad Kotlajić

“Crveni” spremni za start nove prvenstvene trke, Dudić poručuje: “Da nastavimo tamo gde smo stali”

Autor: InfoKG
19:04 | Četvrtak, 18 07 2024

Novu sezonu u Mocart Bet Superligi Srbije fudbaleri Radničkog 1923 započinju u petak, 19. jula, kada će na stadionu “Dubočica” u Leskovcu sa početkom u 19 časova dočekati ekipu Železničara iz Pančeva. Duel sa Pančevcima predstavljaće ujedno i generalnu probu “crvenih” pred evropski debi u drugoj rundi kvalifikacija za Ligu konferencije.

Kragujevčani početak nove sezone, u kojoj će po prvi put “vojevati” na čak tri različita fronta, dočekuju u manje-više neizmenjenom sastavu u odnosu na prethodnu. Tabor kragujevačkog superligaša ovog leta napustila su četvorica igrača (Luka Zorić, Vasilije Đurić, Branislav Milošević, Pavle Ivelja), uz kapitena Nemanju Tomića koji je odlučio da stavi tačku na svoju bogatu karijeru.

Očuvanu okosnicu prošlogodišnjeg tima Šumadinci su dodatno nadogradili šestoricom novajlija (Luka Lijeskić, Samir Zeljković, Miloš Rošević, Vukašin Bulatović, Bogdan Mirčetić, Evandro da Silva), pa je generalni utisak da u novu sezonu ulaze još jači i spremni da se uhvate u koštac sa svim izazovima koji im predstoje u svim takmičenjima.

"Drago mi je pre svega da smo uspeli da sačuvamo praktično ceo tim iz prethodne sezone. Doduše, otišla su nam dva-tri igrača koje smo imali nameru da zadržimo, ali su oni ipak izrazili želju da odu, što smo mi ispoštovali i poželeli im sreću u daljoj karijeri. Što se tiče prelaznog roka, mislim da smo postavili neke standarde kako po pitanju dovođenja igrača, tako i prilikom njihovog odlaska iz kluba, s obzirom da znamo koliko naši igrači vrede i sigurno ih nećemo prodavati ispod cene. Cilj nam je bio da dovedemo mlađe momke koji mogu da isprate naš stil igre. Da smo zaista doveli kvalitetna pojačanja možda se najbolje videlo na poslednjoj pripremnoj utakmici protiv Mladosti iz Lučana, koju smo počeli sa čak šestoricom „bonus“ igrača u startnoj postavi. To nam je jako bitno posebno sada kada krenu evropske utakmice kako bismo mogli da u prvenstvu promenimo jedno pet-šest igrača, a da se to ne oseti previše u našoj igri", konstatuje strateg “crvenih” Feđa Dudić.

Kragujevčani su prethodnu sezonu u Mocart Bet Superligi okončali na visokom petom mestu, što ujedno predstavlja i njihov najbolji plasman u superligaškoj konkurenciji, a sada će pokušati da ponove i eventualno nadmaše ovaj rezultat. Dobra izdanja u pripremim utakmicama (tri pobede i remi) samo su dodatno podgrejala optimizam u redovima Dudićeve čete pred start novog prvenstva i premijeru protiv Pančevaca.

Za razliku od Šumadinaca koji su uspeli da sačuvaju gro prošlosezonskog tima, popularna “dizelka” je nakon teško izborenog opstanka u superligaškom društvu ovog leta pretrpela značajan remont. Angažovan je novi trener Marko Savić, mladi i perspektivni strateg koji se pročuo dobrim radom u Voždovcu prošle sezone, a roster “pospremljen” i “osvežen” nekolicinom kvalitetnih pojačanja, među kojima su i bivši igrači šampiona Srbije Crvene zvezde, Sekou Sanogo i Zoran Popović, ali i nigerijski internacionalac Fransis Eze, momak sa višegodišnjim iskustvom igranja u turskoj Super ligi.

Sve te silne promene u rosteru pančevačkog tima otežavaju Feđi Dudiću njegovim saradnicima pripremu predstojeće utakmice.

 "Uvek je to prvo kolo teško za skauting. Nama će biti utoliko teže zbog toga što je Železničar za razliku od nas poprilično izmenio igrački kadar u odnosu na prošlu sezonu. Došao im je i novi trener, koga izuzetno cenim i poštujem još iz perioda dok je vodio Voždovac, a koji je ekipi dao jednu novu energiju. Jako cenim trenere sa vizijom koji stalno gledaju da urade nešto novo sa svojom ekipom. Nekad to bude dobro, nekad loše, ali mi se dopada takvo gledanje na fudbal. Pokušali smo da ispratimo par njihovih utakmica tokom pripremnog perioda. Ono što sam mogao da primetim, to je da su jako dobra i defanzivno kompaktna ekipa, koja nastoji da gradi igru iz svog peterca, što ja podržavam. Naravno, naš zadatak biće da ih u tome sprečimo. Od novih igrača koje su doveli ovog leta, Eze mi je posebno zanimljiv, kao i „bonus“ Jovanović. I novi desni bek je na mene ostavio dosta dobar utisak. Što se tiče „starosedelaca“, jako cenim Grgića i Romanića. To su dvojica igrača koje bih sutra bez razmišljanja uzeo u svoju ekipu", ističe Dudić.

S obzirom da stadionu “Čika Dača” predstoji “šminkanje” kako bi se uskladio sa superligaškim standardima, “crveni” su prinuđeni da prvih nekoliko utakmica u novoj sezoni, uključujući i dugo čekanu evropsku premijeru, odigraju na stadionu “Dubočica” u Leskovcu, koji će im biti privremeni dom dok radovi na “Čika Dači” ne budu završeni. Činjenica da će premijernu utakmicu u novom prvenstvu odigrati izvan Kragujevca predstavlja veliki hendikep za fudbalere Radničkog 1923, ali sa druge strane i priliku da se upoznaju sa terenom na kome će šest dana kasnije odigrati prvu međunarodnu utakmicu u takmičenjima pod okriljem UEFA.

"Jako mi je žao što ne igramo na “Čika Dači” sutra. Jednostavno, situacija je takva da smo prisiljeni da sezonu počnemo u Leskovcu. Zamolio bih samo navijače da imaju razumevanja i da nas podrže u ovih par utakmica koliko ćemo igrati tamo. Sigurno da svi mi jedva čekamo da se steknu odgovarajući uslovi da se vratimo na naš stadion. Sa druge strane, ova utakmica dobro će nam doći da osetimo malo teren na kome ćemo odigrati našu prvu utakmicu u Evropi", smatra Dudić.

Bez obzira na sve pomenute okolnosti, “crveni” su odlučni u nameri da novu prvenstvenu trku započnu trijumfom.

"Mi sigurno nećemo odstupiti od naših principa igre, iako ćemo u pojedinim trenucima utakmice morati da se prilagodimo protivniku. Želja nam je da prvenstvo otvorimo pobedom. Sigurno da to neće biti lako, posebno ako se ima u vidu da faktički nemamo prednost domaćeg terena, ali se ipak nadamo trijumfu i uspešnom početku sezone. Ovim putem bih pozvao naše navijače koji su u mogućnosti da dođu i da nas podrže kako bi smo nastavili tamo gde smo stali u prošloj sezoni", poručuje Dudić.

Što se tiče zdravstvenog biltena, osim kapitena kapitena Milana Mitrovića, koji je dobio jak udarac u mišić na poslednjoj prijateljskoj utakmici protiv Mladosti iz Lučana, svi ostali igrači su zdravi i spremni da se stave na raspolaganje treneru Dudiću.

Ulaznice za utakmicu mogu se nabaviti na recepciji hotela “Zelengora” sutra do 12 časova, kao i putem sajta ticketline.rs, dok će se prodaja karata na stadionu “Dubočica” vršiti u petak od 17 časova. U prodaji će se naći samo ulaznice za zapadnu tribinu po ceni 500 dinara.

Izvor: FK Radnički 1923