SportFoto: FK Radnički 1923

Dudićeva kaznena ekspedicija pregazila Nišlije na putu ka prvom prvenstvenom trijumfu

Autor: InfoKG
10:00 | Ponedeljak, 05 08 2024

Bili su fudbaleri Radničkog 1923 prethodnih dana na meti kritika zbog krajnje neočekivane eliminacije od barskog Mornara u kvalifikacijama za Ligu konferencije, ali se nakon izdanja u susretu sa imenjakom iz Niša i prvog trijumfa u novoj sezoni Mozzart Bet Superlige o njima ponovo govori i piše u superlativima. Četiri lopte u mreži golmana Nišlija Dragana Stevanovića dokaz su da su Šumadinci očigledno prevazišli problem sa realizacijom, koji ih je uostalom i koštao ranog ispadanja iz Evrope – 4:0 (2:0). 

Kao da je salva kritika koja se prethodnih dana poput lavine sručila na trenera Feđu Dudića i njegove izabranike nakon nesrećne eliminacije od crnogorskog vicešampiona u drugoj rundi kvalifikacija za Ligu konferencije inspirisala “crvene” da u duelu sa imenjakom iz Niša pokažu ono svoje prepoznatljivo lice iz prošle sezone i da svu onu neiskorišćenu municiju iz duela sa Baranima upotrebe upravo protiv ekipe sa “Čaira”, koja je i pored visokog poraza ostavila sasvim pristojan utisak u večerašnjem odmeravanju snaga na stadionu kraj Despotovice.

Odlučio je Dudić da za duel sa Nišlijama napravi određene rokade u startnoj postavi i pruži priliku nešto odmornijim igračima. Tako su se od prvog minuta na terenu našli mladi Nikola Bukumira i Brazilac Evandro da Silva kao najbliži golmanu niškog tima Dimitriju Stevanoviću, ali i novi čuvar mreže Marko Milošević, koji je dobio prednost u odnosu na talentovanog Luku Lijeskića. Na klupi su ostali kapiten Slobodan Simović i vodeći golgeter “crvenih” prošle sezone Milutin Vidosavljević, dok u protokolu nije bilo Salija Vižđija, koji jeovu utakmicu pratio sa tribina u društvu najnovije pridošlice Luaja Ben Hasina. 

Golove za kragujevački tim postigli su Bevis, Evandro, Vidosavljević i Mirčetić.

Ne treba trošiti reči o tome koliko ovaj trijumf značio Šumadincima, posebno na psihološkom planu, s obzirom da su prethodnih dana prošli kroz neku vrstu medijskog “toplog zeca”. 

"Igrači i ja dve noći nismo mogli da spavamo posle revanša u Podgorici. Zbog toga je ova pobeda jako bitna, pre svega sa psihološkog aspekta, da povratimo neki naš mir pred nastavak prvenstva. Ovo je ono što smo želeli i hteli. Naša pobeda je čista i zaslužena, iako smatram da je rezultat ipak malo previsok. Ključno je po meni bilo to što smo iz prvih par prilika uspeli da postignemo golove, što se nije dešavalo u nekim prethodnim utakmicama. Na 2:0 smo malo strepeli da ne primimo pogodak, a onda smo u finišu postigli još dva gola. Pokazali smo svima da nikada ne treba da sumnjaju u karakter ove ekipe. Pokazali smo ga i nastavićemo da ga pokazujemo i u narednim utakmicama. Zahvalio bih se i našim navijačima što su došli i pružili nam podršku u trenutku kada nam je ona bila možda i najpotrebnija", izjavio je Dudić po završetku utakmice.

U odsustvu iskusnog Slobodana Simovića, koji je utakmicu počeo na klupi za rezervene igrače, kapitensku traku oko ruke je nosio osamnaestogodišnji Milan Aleksić. Time je postao jedan od najmlađih igrača kome je ukazana čast da ponese kapitensku traku kluba sa “Čika Dače”.

"Očigledno ga je kapitenska traka inspirisala da pruži fenomenalnu partiju , posebno u fazi odbrane, iako je poznato da Radnički ima jako dobre i potentne igrače u veznom redu, koji mogu lako da naprave razliku u igri jedan na jedan. Mislim da je ovo neki njegov razvojni put kojim treba da ide. Znamo da ima dobar pas i dribling, a pokazao je da je u stanju da dobro obavlja i defanzivne zadatke", prokomentarisao je Dudić.

Obnovljenog samopouzdanja Dudićevi izabranici narednog vikenda putuju za Sentu, gde će u duelu sa subotičkim Spartakom pokušati da ponove dobro izdanje iz večerašnjeg susreta sa Nišlijama i donesu nove prvenstvene bodove.

Izvor: FK Radnički 1923