SportFoto: SPD Radnički

Fantastični Radnički od „minus pet“ do Lige šampiona

Autor: InfoKG
09:00 | Ponedeljak, 16 09 2024

Vaterpolisti Radničkog napravili su veliki uspeh već na startu sezone, plasiravši se u Ligu šampiona iz izuzetno teške grupe, čiji su domaćini bili u Kragujevcu. Odlučujući trijumf Šumadinci su ostvarili protiv izuzetno kvalitetne zagrebačke Mladosti (9:8), u fantastičnoj atmosferi pred svojom publikom, koja je mogla da uživa u još jednom sjajnom preokretu svog tima koji je sredinom treće četvrtine u dva navrata imao pet golova zaostatka.

Izabranicima Uroša Stevanovića bio je dovoljan i poraz na peterce kako bi izborili grupnu fazu, ali kalkulacije ni u jednom trenutku nisu bile opcija, čak ni posle katastrofalnog starta. Naime, postigli su samo jedan gol u prvom poluvremenu i to tek posle 12 minuta igre, što je iskusna gostujuća ekipa, sačinjena od velikog broja sadašnjih i bivših reprezentativaca Hrvatske, uspela da kazni i poluvreme dočeka sa vođstvom od 5:1.

Na startu druge polovine susreta „sevnuo“ je pogodak Nikole Jakšića koji je podgrejao nade mnogobrojnih navijača na bazenu, ali je popularni „žapci“ odgovorili sa dva gola preko reprezentativaca Konstantina Harkova i Luke Bukića, za najveću prednost na utakmici – 7:2. Tačno na sredini treće deonice bilo je i 8:3, ali je Radnički golovima Nikole Jakšića i Strahinje Rašovića smanjio na „minus tri“ pred odlučujuću deonicu – 8:5.

I onda, kao u derbiju prvog kola sa mađarskim BVSC-om, usledila je perfektna odbrana u poslednjoj deonici, bez primljenog gola, uz seriju od postignuta četiri u kojoj je dva puta pogađao Nikola Jakšić, a po jednom Radomir Drašović i Dušan Vasić, za totalni preokret – 9:8, tri minuta pre kraja. Potom je Radnički mirno priveo meč kraju i veliko slavlje sa navijačima moglo je da počne.

Prednjačio je Nikola Jakšić sa četiri gola, a pratio ga je Radomir Drašović sa dva, koliko su na drugoj strani postigli i Franko Lazić i Ante Vukičević.

Radnički je prethodno savladao BVSC (10:9) i grčki Vuljagmeni (14:13), pa je sa maksimalnim učinkom završio turnir na prvom mestu, ispred BVSC-a (6), Mladosti (3) i Vuljagmenija (0).

Grupna faza Lige šampiona startovaće 8. oktobra, a Radnički će igrati u grupi B, sa Ferencvarošem, Jadranom iz Splita i Dinamom iz Tbilisija. Plasman kroz kvalifikacije izborili su još Jadran iz Herceg Novog, rumunska Oradea i španski Sabadelj.