SportFoto: Facebook/FK Radnički 1923 Kragujevac zvanična stranica - Nenad Kotlajić

Godina fudbala - Četiri razloga zašto je Feđa najbolji trener u istoriji Radničkog

Autor: InfoKG
10:00 | Subota, 28 09 2024

Vratimo se godinu dana unazad. 

Trener Dejan Joksimović, čovek koji je ostavio srce u Radničkom i veliki deo svog života, ali i neko ko je kroz plej-of zavredio veliko poštovanje navijača i uprave, nije dobro krenuo u sezonu 2023-24 i klub je rešio da se sporazumno rastane sa sjajnim trenerom. 

Tada je na njegovo mesto našoj ligi nepoznati Feđa Dudić, mladi trener koji je napravio dobar rezultat sa Veležom, osvojio Kup BiH, ali nije uspeo u Sarajevu nakon kog je tragao za novim angažmanom i to baš u Srbiji. Nudio se Novom Pazaru koji je u poslednjim trenucima odlučio da ga ne angažuje, a u Kragujevac je došao kao naručen 24. septembra 2023. godine. 

Tada poslednjeplasirani tim lige, ekipa koja je u nokdaunu, nije mogla da se oporavi tako lako, a kao još jedna otežavajuća okolnost desio se i onaj propust na utakmici protiv Crvene zvezde na "Čika Dači" zbog kog je Radnički izgubio utakmicu za “zelenim stolom”. 

Ipak, svojom neverovatnom harizmom, izmenama u timu, doneo je rezultate koji su se očekivali, pobede su se ređale kao na traci, Radnički je igrao atraktivan "klopovski" fudbal, neko će to nazvati i "rokenrolom". 

Godinama je gledao domaći šampionat i bio je upoznat sa vrlinama i manama svih timova, znao je da to primeni u praksi i da prenese na svoje igrače, pronašao je svakome ulogu u timu, a viška igrača se rešio već na polusezoni. I baš tada je doveo igrače koji su idealni za njegov način igre, ofanzivne bekove u vidu Dadića i Ćosića koji su dali novu notu igri Radničkog, pa je dopadljivost dostigla i vrhunac.

Već početkom drugog dela sezone bilo je jasno da je Radnički od poslednjeplasiranog tima kandidat za novi ulazak u plej-of, a onda i za Evropu. Utakmica protiv Čukaričkog na "Čika Dači" kruna je njegovog jednogodišnjeg boravka na klupi kragujevačkog tima, četiri gola protiv direktnog konkurenta za izlazak u Evropu i veliki preokret pred punim tribinama je nešto što se dugo čekalo u našem gradu. 

Sve kasnije što se dešavalo jasno je stavilo svima nama do znanja da je ova generacija Radničkog najbolja u istoriji. 

Verovatno će vreme to i dokazati jer većinu igrača tek očekuju velike karijere...

Da li možemo nazvati Feđu Dudića i najboljim trenerom u istoriji Radničkog?

Mi smo izdvojili nekoliko razloga.

Rezultati

Najbolji rezultat Radničkog do prošle sezone bio je šesto mesto. Generacija iz sezone 2011-12 je napravila izuzetan rezultat, bila u konkurenciji za Evropu sve do samog finiša sezone, ali je tada ekipa predvođena Darkom Spalevićem, Željkom Miloševićem, Filipom Kostićem, Stanimirom Miloškovićem i ostalima ostala praznih šaka. 

Prošle sezone je ekipa do poslednjeg kola bila u konkurenciji za četvrto mesto, imala je to mesto u šaci u poslednjem kolu protiv Partizana kada je Radnički vodio 2:0 na 15 minuta do kraja, ali su crno-beli uspeli da spreče poraz na svom terenu u Humskoj. 

Ipak, i to peto mesto je bilo dovoljno za ulazak u evropsko takmičenje, počeo je Radnički od drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija, ali se nije proslavio jer je, iako je bio daleko kvalitetniji rival, ispao od Mornara iz Bara. 

Polufinale Kupa Srbije gde je Radnički igrao protiv Vojvodine je još jedan korak unapred u odnosu na neke ranije rezultate u tom takmičenju. 

Uglavnom, kada se svede računica, od dolaska Feđe Dudića, Radnički je posle Crvene zvezde osvojio najviše bodova u domaćem šampionatu. 

Impresivno. 

Publika

Daleko je Kragujevac od one ljubavi prema Radničkom i fudbalu od pre 30-ak godina. Ljubav prema fudbalu je na samrti u Srbiji, dovoljno je da pogledate sve lige širom Evrope, možda je najbolji dokaz i BiH gde se živi za fudbal i gde su stadioni dobro popunjeni, dok smo mi srećni sa četvorocifrenim brojem gledalaca na utakmicama gde ne igraju Crvena zvezda i Partizan. 

Ipak, u Kragujevcu smo gledali malo drugačije slike. Dudićeve reči pred svaku utakmicu u drugom delu sezone su bile da je razočaran posetom, a svake nedelje je to glasnije i glasnije govorio. 

Sve do jednog trenutka i pobede protiv Novog Pazara u Kupu Srbije od 3:1 kada je bilo oko 6000 ljudi na stadionu. 

"Ponosan sam na igrače, upravu, na navijače koje sam kudio pre četiri dana, bio sam ljut. Danas je bilo zaista lepo videti ih. Ponosan sam što smo vratili publiku i to na utakmicu tokom radnog dana, od 16h. Hvala im. Mislim da je ovo najbolji poziv da dođu i sledeću utakmicu, da uživaju, da imaju šta videti na ‘Čika Dači’ te da nas bodre do ostvarenja sna. Reću i dalje sna u vidu izlaska u Evropu. Ipak, mi i dalje sanjamo, svake sedmice smo sve bliže i bliže pa ćemo videti šta bude”, rekao je tada Dudić. 

I svaku sledeću utakmicu Radnički je pratilo sve više gledalaca, pa i na gostovanjima, a možda je i kruna svega slika iz Leskovca gde je oko 4.000 Kragujevčana došlo na utakmicu. 

U ovom fudbalskom mraku Srbije, Feđa je došao sa fenjerom u Kragujevac. 

Stadion

Mislite li da bi bilo sada radova na stadionu "Čika Dača" da Feđa nije stigao pre godinu dana u Kragujevac?

Teško je da bilo ko poveruje u to. 

Mislite li da bi se sada govorilo o lokacijama novog stadiona u Kragujevcu da Feđa nije došao pre godinu dana?

I to je ogroman znak pitanja. 

Jasno je da je ovo za novi stadion daleko od realizacije, ali nesumnjivo da je čitavu priču "pogurao" upravo Feđa Dudić svojim stavom, svojim rečima, harizmom, rezultatima na kraju krajeva. 

Finansijska stabilnost

Koliko je dolazak Feđe Dudića bio bitan za Radnički iz Kragujevca dokazuju i brojke, odnosno kasa Šumadinaca. 

Tim sa "Čika Dače" je nedavno ostvario svoj najveći transfer u istoriji pošto je prodao Milana Aleksića, novopečenog reprezentativca Srbije, i to za sumu oko 4.000.000 evra u tim iz Čempionšipa, Sanderlend. 

Pored toga, u Radničkom se nadaju i procentima od naredne prodaje Aleksića koji iznose između 10 i 15%. 

Upravo je Dudić taj koji je presekao na polusezoni kada je krenuo da daje šansu mladom Aleksiću, a daleko iskusnijeg Zorića neretko ostavljao na klupi. 

Od kada je Dudić pre godinu dana u Kragujevac, prodat je i Nikola Miličić u Partizan za 500.000 evra, kao i Žofri Činedu za oko 80.000 evra. 

Usledile su dve prodaje ovog leta, prvo je otišao Stojan Leković u Al Džaziru, iznos nije imenovan od strane klubova, ali smo došli do informacije da se radi o 300.000 evra. Drugi je bio Sali Vižđi, on je karijeru nastavio u mađarskom Đeru i prodat je za 150.000 evra. 

Ukupno, od dolaska Feđe Dudića, Radnički je zaradio skoro 5 miliona evra, a napomenimo da suma koju je tim sa "Čika Dače" zaradio u 12 godina pre dolaska Sarajlije od prodaje svojih igrača manja od 2.000.000 evra. 

Nastaviće se ova priča, mladi Bogdan Mirčetić je novi biser Radničkog, već je to dokazao do sada u Super ligi Srbije i možemo slobodno reći da očekujemo višemilionsku zaradu od prodaje ovog mladog 18-godišnjaka...