SportFoto: Nenad Kotlajić - FK Radnički 1923

Kragujevački dijamant – Milan Aleksić

Autor: InfoKG
10:00 | Utorak, 30 07 2024

"Osamnaestogodišnji Milan Aleksić iz Radničkog je postigao ovaj prelepi gol koji je i prvi gol u UEFA takmičenjima u istoriji kluba iz njegovog grada. Kakav talenat, ludo je da ga "velike zverke" nisu uzele još uvek", napisao Kevin Johanson na društvenim mrežama, inače veliki navijač Mančester junajteda. 

Dotle se i čulo za momka koji je predstavlja naš grad na najbolji mogući način igrajući za Radnički i sudbina je baš htela da on bude taj koji će doneti prve UEFA bodove Srbiji ove sezone i prvu pobedu našoj državi u UEFA takmičenjima posle skoro godinu dana. 

Uprava je bila u potpunosti u pravu kada je odbila ponudu od 2.000.000 evra od strane jednog austrijskog velikana, ponudu koja je bila na stolu pre nedelju dana. 

Sada verujemo da je duplo viša. 

Inostrani skaut o Aleksiću

Skaut po imenu Vojčik Mihal iz Poljske je jedan od onih koji su oduševljeni igrama srpskog veznog fudbalera po imenu Milan Aleksić. 

Ovaj fudbalski stručnjak je morao da u svoju beležnicu upiše Kragujevčanina koji je postigao jedini gol na meču protiv Mornara u okviru prvog meča drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija. 

Podsetio je Aleksić na onaj let Van Persija protiv Španije na Mundijalu pre deset godina, definitivno je ovo gol koji će Milan pamtiti i prepričavati svojim unucima. 

Šta je to zabeležio u beležnici?

On je to podelio sa nama, a evo i njegovog izveštaja koji je nedavno završen i to pred prvu utakmicu sa Mornarom. 

"Milan Aleksić je srpski 18-godišnji vezni fudbaler koji igra za Radnički 1923 u Super ligi Srbije. Aleksić je univerzalni vezni igrač koji može igrati kao "desetka", "osmica" i čak kada je to potrebno kao "šestica". Ima oko 180 cm, imao je dobru debitantsku sezonu i postigao je dva gola, uz sedam asistencija na 25 mečeva. Aleksićeva jača noga je desna, ali često koristi i levu nogu. Takođe igra za omladinsku reprezentaciju Srbije i zabeležio je tri nastupa. 

On je mezomorfične građe, ali mu je potrebno još malo snage za duele na zemlji. Bolji je ofanzivac, nego defanzivac. Njegov balans mu pomaže za dribling, ali kada se brani fali mu snage da bude ispred defanzivaca. Aleksić je bolji u vazduhu. Njegov doseg u vazduhu je dobar, a balansira svoje telo veoma dobro. Ubrzanje i brzina su veoma dobri, ali ništa fenomenalno. Kondicija dobra, može da izdrži celu utakmicu u jakom ritmu. Mentalno je veoma dobar. Ne reaguje na greške i faulove i ne razgovara sa sudijom. 

Ofanzivno, Aleksić može doprineti na više načina. Iako nema veliki broj pasova i dodira sa loptom, on je krucijalan u kreiranju šansi. Njegov pas je odličan. Oko 77% posto tačnih pasova. Progresivan je sa pasovima, nazad lopta ide samo kada nema šta drugo. Visoke lopte i centaršutevi mu nisu omiljena opcija. Ne voli duge pasove. Veoma je dobar sa loptom u nogama. Ne plaši se kada ima više protivnika oko njega. Njegova tehnička dostignuća su veoma dobra, drži loptu blizu sebi i uvek gleda ka saigraču. Ne gubi često loptu. Više voli da se nađe na desnoj strani, nego na levoj, ali odlazi na svaku stranu po potrebi. Voli da šutira sa distance. Uglavnom, obećava u napadu, ali postoje stvari na kojima treba raditi. 

Defanzivno, on nije toliko dobar. Fali mu snage u defanzivnim duelima da ostavi protivnika bez lopte. Aleksić pritiska protivnike u delovima terena gde se i on nalazi, ali ne ulazi u svoj kazneni prostor osim kada je to baš potrebno. Nema dobro pozicioniranje kada je u pitanju defanziva u igri 1 na 1, igrači ga lako prelaze. Ne faulira tako često. Mnogo ima da se radi na tome, kada poredite sve sa njegovim ofanzivnim potencijalom. 

Ukupno, Aleksić je igrač kojeg morate pratiti u budućnosti. Može izrasti u sjajnog fudbalera. Potencijal postoji, samo moraju da se nadograde neke stvari na obe strane terena. Već se pominju neki klubovi koji ga žele, poput Hamburga i "BlueCo" grupe (grupa vlasnika Čelsija, Toda Bolija), pa se ne bih začudio ako promeni klub ovog leta. Aleksić ima talenat, klubovi to vide. Hajde da se nadamo da će ostvariti dobar izbor u budućnosti", napisao je u svojoj beležnici Vojčik Mihal. 

Kvalitet kakav retko ko ima

Da li je nešto izostavio?

Reklo bi se da je ovo "lična karta" skoro svakog talenta iz naše omladinske reprezentacije, pa i reprezentacija u okruženju, ali Aleksić ima nešto što ga izdvaja.

Fudbalski stručnjaci koji gledaju utakmice Radničkog vole da uporede Aleksića sa Sašom Ilićem, a sve zbog tih postignutih golova iz drugog plana i zbog neverovatnog osećaja da se nađe na pravom mestu u pravom trenutku. 

Anticipacija, snalažljivost i njegovo nisko težište koje protivnike sprečava da mu lako oduzmu loptu, kao i vizija (setimo se asistencija od prošle sezone) neodoljivo podsećaju na nekadašnjeg kapitena Partizana. 

Mislili su u Humskoj da će Aleksić biti kvalitet za prvi tim, pa su se predomislili, da bi na kraju sve to iskoristio Radnički, a Feđa Dudić je dokazao da Kragujevčani imaju pravi dragulj u svojim redovima i igrača koji može obezbediti veliku finansijsku stabilnost u budućnosti. 

Ono što moramo imati jeste razumevanje jer se radi o izuzetno mladom igraču koji uskoro puni 19 godina, ali njegova zrelost koju pokazuje na terenu i mirnoća o kojoj je skaut pisao, daje nam ozbiljnu nadu da ćemo imati uskoro i reprezentativca koji će zaigrati u A timu Srbije. 

Podsetimo, Matija Gluščević je bio na spisku selektora Dragana Stojkovića pred EURO, ali je otpao u poslednjem skraćivanju. Obojica sada imaju podjednake šanse da se nađu na sledećem spisku. 

Radnički u sredu u Podgorici na "DG areni" igra revanš meč drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija, meč počinje od 20.45, a nije obezbeđen prenos na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, već ćete meč isključivo moći da pratite na TV Arena sport, ukoliko ne budete u Podgorici...