SportFoto: SPD Radnički

LŠ: Radnički zadovoljan plasmanom, najbolje tek sledi

Autor: InfoKG
11:00 | Utorak, 17 09 2024

Nakon spektakularnog kvalifikacionog turnira Lige šampiona, pred prepunim tribinama u Kragujevcu, u taboru vaterpolista Radničkog zadovoljni su plasmanom u najelitnije evropskom takmičenje, ali ne i igrom koja posle uspešnog rezultatskog starta tek treba da dobije svoje prave obrise.

Zanimljivo da su u sva tri meča na turniru bili u rezultatskom deficitu, pre svega u direktnim okršajima sa najvećim rivalima, mađarskim BVSC-om protiv koga su u poslednjoj četvrtini deficit od tri gola pretočili u pobedu (10:9) i pogotovo u poslednjem meču sa zagrebačkom Mladošću, u kom su sredinom treće deonice imali zaostatak od pet golova i na kraju slavili rezultatom 9:8.

"Iskreno, ne znam koliko nam je još od „devet života“ ostalo. Protiv BVSC-a smo preokrenuli rezultat od 6:9 do 10:9, dok smo od Vuljagmenija gubili 4:1, pa čak i nakon velike prednosti morali smo da se borimo do samog kraja (14:13). Mladost je bila bolja sve do poslednje četvrtine. Nismo mi igrali loše, ali Zagrepčani su jednostavno igrali sjajno. Čak ih je taj momenat izostanka Josipa Vrlića možda i dodatno motivisao – skupili su se i odigrali gotovo perfektno, na čemu im čestitam. Ipak, nisu izdržali. Slomili smo ih u finišu, kao što smo to uradili i u prethodna dva meča," izjavio je trener Radničkog, Uroš Stevanović.

Osvajač zlatne medalje sa Olimpijskih igara u Parizu dodao je da ga raduje što je njegov tim u najtežim momentima pokazao karakter i da vidi još dosta prostora za napredak.

"Čestitam i svojim momcima. Ne znam odakle su izvukli snagu za treću utakmicu u tri dana i to na ovakav način, posebno u četvrtoj četvrtini. To je pravi kvalitet. Posle BVSC-a smo dobili i Mladost u poslednjoj četvrtini sa 4:0 i to sigurno nije slučajnost. U narednom periodu ćemo raditi na tome da ne jurimo rezultat kao na ovom turniru, i uveren sam da ćemo biti bolji", dodao je Stevanović.

Jedan od glavnih razloga za turbulentne partije Kragujevčana bila je neuigranost, kao posledica igranja velikog broja vaterpolista na Olimpijskim igrama, koji su se ekipi pridružili neposredno pred ovo takmičenje.

"Ne bih na osnovu ovog turnira govorio o ambicijama. I Mladost i mi smo imali veliki broj olimpijaca koji su nam se priključili tek dve nedelje pred turnir, što je zaista nerealno i nehumano. BVSC je možda ekipa koja je pokazala najviše, ali je ispala. Kvalitet, srce i hrabrost ovih momaka odveli su nas u Ligu šampiona posle godinu dana pauze, i sada se radujemo predstojećim utakmicama", istakao je Stevanović.

Svakako ne treba zanemariti ni kvalitet protivnika. Radnički je igrao u „grupi smrti“ i bar tri ekipe iz ove grupe imale bi veću šansu da su prošle bolje na žrebu.

"Veoma smo zadovoljni plasmanom. Igrali smo u jakoj grupi, u vrlo teškom momentu za nas, protiv sjajnih protivnika koji imaju kvalitet za najelitnije evropsko takmičenje i ne bi bilo nezasluženo i da je neko od njih prošao umesto nas. Zahvalio bih svim Kragujevčanima na velikoj podršci i atmosferi koju su napravili. Prezadovoljni smo posetom, tribine su bile prepune u sva tri meča i drago mi je što smo zajedno, kao familija, uživali u ovom uspehu", rekao je Jugoslav Vasović, direktor Radničkog.

U Kragujevcu godinama unazad ističu da je dugoročan plan kluba da se osvoji Liga šampiona, pa ih raduje što su na korak bliže tom cilju.

"Sam plasman je izuzetno značajan za klub, ali daleko od toga da bismo prestali da postojimo i da nismo prošli. Igrali bismo Kup Evrope i pokušali da osvojimo to takmičenje, ali ipak smatram da smo ekipa za Ligu šampiona i da smo zasluženo tu gde jesmo. Želimo da se nadmećemo sa najboljim timovima i da svakodnevno rastemo kroz ovakve utakmice", kazao je Vasović.

Liga šampiona startovaće 8. oktobra, kada Radnički gostuje splitskom Jadranu, a već nedelju dana kasnije, na kragujevačku premijeru stiže branilac trofeja, mađarski Ferencvaroš. U grupi je još i dobro poznati rival, Dinamo iz Tbilisija.

"U grupi smo sa aktuelnim osvajačem Lige šampiona, hrvatskim šampionom, te Dinamom iz Tbilisija koji je uvek spreman da iznenadi, u šta smo se i sami uverili i mnogo nas je koštalo. Liga šampiona je takmičenje u kom svi žele da se dokažu, neće biti lakih utakmica i mi smo na to i spremni. Gajimo najviše moguće ambicije, ali idemo korak po korak", zaključio je Vasović.

Izvor: SPD Radnički