SportFoto: FK Radnički 1923

"Radnički 1923" pobedio "IMT" - Mirčetić poveo šumadijsko kolo na lozničkom “Lagatoru”

Autor: InfoKG
11:00 | Četvrtak, 19 09 2024

Vratili su se fudbaleri "Radničkog 1923" na pobednički kolosek i to u velikom stilu ubedljivom pobedom na gostovanju beogradskom IMT-u u zaostaloj utakmici 2. kola Mozzart Bet Superlige – 4:0 (2:0). Utakmicu na stadionu “Lagator” u Loznici obeležio je osamnaestogodišnji Bogdan Mirčetić, koji je za nepunih dvadeset minuta igre postigao dva pogotka čime je trasirao “crvenima” put do trećeg prvenstvenog trijumfa. 

Akumuliran bes nakon dva nesrećna poraza u susretima sa šampionom Srbije Crvenom zvezdom i ekipom Mladosti iz Lučana fudbaleri kragujevačkog superligaša iskalili su na popularnim “traktoristima”, koji su predstavljali topovsko meso za napadački veoma raspoloženu Dudićevu četu. Četiri puta su “crveni” tresli mrežu formalnog domaćina, a pored toga su propustili još sijaset povoljnih prilika da pobedu učine još ubedljivijom.

Napravio je strateg Kragujevčana Feđa Dudić nekoliko izmena u odnosu na tim koji je počeo prethodnu utakmicu u Lučanima. Tako su umesto kapitena Mitrovića i Zeljkovića, štoperski par činili oporavljeni Simović i Šerbečić, dok je suspendovanog Dadića na levoj strani odbrane odmenio novajlija Slaviša Radović. Bilo je promena i u ofanzivnoj liniji “crvenih”. U startnu postavu vratili su se Bevis i Gluščević, dok je Evandro prekomandovan sa mesta levog krila u sam špic napada.

Ova “laka konjica” Šumadinaca, na čelu sa mladim Bogdanom Mirčetićem, koji iz utakmice u utakmicu igra sve bolje i zrelije, zadavala je puno problema odbrani IMT-a u uvodnim minutima susreta. Brzim i tečnim akcijama po bokovima “crveni” su sa lakoćom probijali odbranu svog rivala i dolazili u priliku da ugroze gol iskusnog Nemanje Belića, koji je bio praktično pod baražnom vatrom u prvih dvadesetak minuta utakmice.

Prvu izglednu priliku na ovoj utakmici propustio je francuski internacionalac Kilijan Bevis, koji je posle povratne lopte Ćosića šutirao pravo u čuvara mreže IMT-a. Samo dva minuta kasnije Mirčetić je idealno proigrao Gluščevića, koji je isuviše oklevao sa završnim udarcem pruživši na taj način priliku defanzivicima IMT-a da otklone opasnost pred svojim golom. U šansi se potom našao i Brazilac Evandro, koji nije uspeo da kazni kardinalnu grešku Batisa.

Konačno, odbrana IMT-a podlegla je pritisku u 13. minutu, kada je posle povratne lopte Bevisa, Bogdan Mirčetić udarcem iz neposredne blizine doneo prednost kragujevačkom timu. Nepun minut kasnije Gluščević se našao u idealnoj prilici da duplira prednost “crvenih”, ali je iz izgledne pozicije šutirao pored gola.

A onda je ponovo na scenu stupio mladi Mirčetić, koji je posle duge lopte kapitena Simovića majstorski lobovao ne baš idealno postavljenog Belića potrdivši ono što je sportski sektor “crvenih” još odavno znao, a to je da se radi o još jednom vanserijskom talentu i potencijalnom nasledniku Milana Aleksića.

Gosti su nakon katastrofalnog početka utakmice prve znake života počeli da pokazuju tek u finišu prvog poluvremena. Prvo je Nigerijac Lebi udarcem sa ivice šesnaesterca testirao do tog momenta prilično nezposlenog Miloševića, da bi to isto par minuta kasnije učinio i Franzuz Bone, ali je čuvar mreže Radničkog efektnom paradom sprečio promenu na semaforu.

Sve dileme po pitanju pobednika ovog fudbalskog dvoboja na stadonu “Lagator” otklonjene su početkom drugog poluvremena, kada su Kragujevčani sa još dva pogotka zapečatili sudbinu beogradskog tima. Brazilac Evandro je u 53. minutu uspešno realizovao opravdano dosuđen kazneni udarac tima nakon prekršaja nad Ben Hasinom, da bi tačku na sjajno izdanje ekipe trenera Feđe Dudića stavio Slaviša Radović svojim prvencem u crvenom dresu. Odlično se doskorašnji defanzivac Sarajeva snašao nakon prekida koji je izveo Ristić i preciznim udarcem glavom smestio loptu u mrežu.

Nakon četvrtog pogotka Šumadinci su spustili ručnu i prepustili posed svom protivniku, koji uprkos terenskoj inicijativi u poslednjih pola sata utakmice nije uspeo da dođe makar do počasnog pogotka. Štaviše, “crveni” su u samom finišu utakmice mogli i do petog gola, ali je udarac Alekseja Golijanina zaustavila stativa.

“Crvenima” je ovaj trijumf doneo značajan skok na prvenstvenoj lestvici za čak šest mesta. Kragujevčani su sada osmi na tabeli sa deset sakupljenih bodova.

Lepu priliku da potvrde dobro izdanje i uvećaju trenutni bodovni saldo izabranici trenera Feđe Dudića imaće u ponedeljak, kada će pred praznim tribinama stadiona u Gornjem Milanovcu dočekati novajliju u ligi, Tekstilac iz Odžaka.