SportFoto: FK Radnički 1923 - Darko Čojić

"Radnički 1923" počeo pripreme za novu sezonu: Dudić obavio prozivku i najavio pojačanja

Autor: InfoKG
15:00 | Utorak, 18 06 2024

Prozivkom na stadionu „Čika Dača“ kragujevački superligaš ozvaničio je početak priprema za novu takmičarsku sezonu, u kojoj će “crveni” po prvi put predstavljati Srbiju u jednom evropskom takmičenju. Šumadinci će uvodni deo priprema obaviti na stadionu “Čika Dača”, a zatim se sele na Zlatibor, gde ih u periodu od 1. do 12. jula očekuje završni dril.

Među 25 fudbalera koji su se javili na raport treneru Dudiću nije bilo Milana Mitrovića, koji je preskočio okupljanje zbog privatnih obaveza, kao ni Salija Vižđija, koji je zbog obaveza u reprezentaciji Tunisa dobio nešto duži predah. Odsutan je bio i Milan Vidakov, koji se još uvek nije u potpunosti oporavio od povrede koju je zadobio još tokom zimskih priprema.

Prozivici je prisustvovalo sledećih 25 igrača: Stojan Leković, Miloš Mladenović, Vasilije Žunić, Besim Šerbečić, Mehmed Ćosić, Dilan Ortiz, Miloš Ristić, Tomislav Dadić, Milutin Vidosavljević, Milan Aleksić, Кilijan Bevis, Slobodan Simović, Nikola Bukumira, Matija Gluščević, Andreja Ristić, Uroš Vidović, Ljubiša Pecelj, Bojan Adžić, Miloš Vidović, Vanja Tomić, Vukašin Bulatović, Nikola Milojković, Nemanja Ilić, Jovan Arsenijević i Alfa Turaj.

Govoreći o ambicijama svoje ekipe u nastupajućoj takmičarskoj sezoni, šef struke kragujevačkog superligaša Feđa Dudić naglasio je da je “uvek teže biti lovina nego lovac”, te da će svi timovi u Mocart Bet Superligi nastojati da “skinu skalp” Кragujevčanima, ali i da pored toga plasman u plej-of ne bi trebao da bude doveden u pitanje. Кada je reč o Evropi, prolazak makar jedne runde kvalifikacija za Ligu konferencija zadovoljio bi apetite Кragujevčana u ovom evropskom takmičenju.

Prošle sezone smo mi bili lovci, a ove ćemo biti lovina. Vidimo da se ostale ekipe u ligi ozbiljno pojačavaju, što znači da će konkurencija biti još jača nego prethodne sezone. Ono što ne ide na ruku ni nama, ni ostalim klubovima u ligi, jeste to što se smanjuje broj srpskih predstavnika u Evropi sa pet na četiri ekipe. Naš prevashodni cilj je da postanemo standardni učesnici plej-ofa. Sve ispod toga za nas je neprihvatljivo. Što se tiče Evrope, tu ćemo se potruditi da prođemo barem jedno pretkolo i tako popravimo malo srpski koeficijent, koji je u poslednje dve godine značajno oslabio”, istakao je strateg “crvenih”.

Dudić se potom dotakao i prelaznog roka, priznavši da tempo dovođenja novih igrača ne ide baš planiranim tokom, s obzirom na prilično nerealne finansijske zahteve domaćih igrača u ovom periodu godine.

Jako je teško pregovarati sa domaćim igračima u junu mesecu, kada oni čekaju na ponude iz inostranstva i imaju prevelika potraživanja. Sa druge strane, ni mi ne želimo previše da žurimo. Imamo neke naše kriterijume i trudimo se da dobro izvagamo pre dovođenja svakog novog igrača. Takođe, moramo da vodemo računa i o finansijskoj situaciji o klubu, iako deo javnosti misli „oni su izborili Evropu, pa sad imaju velike pare“. Ono što moram da napomenem jeste da klub ne duguje ni dinara igračima i trudićemo se da to tako ostane i u budućnosti”, kategoričan je Dudić.

Određeni broj igrača je po završetku minule sezone napustio redove kragujevačkog superligaša. Luki Zoriću, Vasiliju Đuriću i Branislavu Miloševiću su istekli ugovori, Pavle Ivelja se po okončanju šestomesečne pozajmice vratio u niški Radnički, dok je kapiten Nemanja Tomić odlučio da stavi tačku na igračku karijeru, ali će ostati deo kluba.

Nemanja Tomić je legenda kluba. Ja sam u međuvremenu obavio razgovor sa njim i predočio mu kako bi bilo dobro za svlačionicu da on i naredne sezone ostane deo tima, ali je on ipak osetio da više nije na tom nivou da može da pomogne ekipi onoliko koliko bi želeo. Ipak, on će i dalje ostati pri klubu i biće uključen u rad omladinske škole”, otkriva Dudić.

Stručni štab pojačan je angažovanjem novog kondicionog trenera Jasmina Trnovca, sa kojim je Dudić prethodno uspešno sarađivao u Veležu i Sarajevu. 

Saradnja je produžena sa dvojicom iskusnih defanzivaca Slobodanom Simovićem i Milanom Mitrovićem, koji će i naredne sezone činiti okosnicu zadnje linije “crvenih”, dok je od novih igrača paraf na ugovor sa kragujevačkim superligašem za sada stavio samo doskorašnji defanzivac Metalca Vukašin Bulatović, koji će pojačati konkurenciju na poziciji levog beka.

On nam je bio interesantan i zimus pre nego što smo doveli Dadića, ali je tada još bio pod ugovorom sa Metalcem. Sportski direktor Slavko Perović ga je dugo pratio, gledao ga nekoliko puta i uživo, a budući da ima taj „šmek“ da prepozna neke igrače koji nisu bili u prvom planu u nekim klubovima verujem da ni ovoga puta nije pogrešio u proceni. On je relativno mlad igrač, ima 23 godine i očekujemo da dodatno pojača konkurenciju na poziciji levog beka”, predstavio je Dudić prvog i za sada jedinog novajaliju u letnjem prelaznom roku.

Narednih dana treba očekivati još par novih potpisa na “Čika Dači”, kako bi se što pre popunio deficit na određenim pozicijama u timu.

U pregovorima smo sa jednim igračem iz BiH i blizu smo realizacije transfera. Кako je Ivelji istekla pozajmica, u potrazi smo za centralnim napadačem, a aktivno radimo i na dovođenju adekvatnih zamena za Đurića i Zorića. Takođe, želimo da se pojačamo i na poziciji štopera, a želja nam je da dovedemo i još jednog golmana, s obzirom da za Lekovića postoje brojne ponude”, najavio je nova pojačanja strateg kragujevačkog superligaša.

Po već ustaljenom običaju, pripremama će biti priključen i određeni broj talentovanih momaka iz omladinske škole, koji će pokušati da zarade Dudićevo poverenje.

Osim Ristića, Bukumire i Vanje Tomića, koji su već imali priliku da se nađu u protokolu prvog tima prošle sezone, tu su još Milojković, Ilić, Jovan Arsenijević i Alfa Turaj, momak koji je jedno vreme trenirao i sa prvim timom, pre nego što je doživeo povredu. Svi ti momci su 2005. godište i biće nam drago ukoliko se neko od njih nametne, naročito ako se ima u vidu da je za narednu sezonu najavljeno pravilo o dva obavezna „bonus igrača“ u startnih 11”, naglasio je Dudić.

“Crveni” će prve dve nedelje priprema trenirati na stadionu “Čika Dača”, a zatim se sele na Zlatibor, gde ih od 1. do 12. jula očekuje završno brušenje forme. Ugovoreno je i pet provera, prva protiv niškog Radničkog 28. juna, a zatim slede dueli sa prvakom Crne Gore Dečićem (2. jul), Slogom iz Doboja (6. jul), kiparskim šampionom Apoelom iz Nikozije (9. jul) i ekipom Mladosti iz Lučana (12. jul). 

Izvor: FK Radnički 1923