SportFoto: FK Radnički 1923 - Nenad Kotlajić

Šumadinci u petoj brzini pregazili “romantičare”

Autor: InfoKG
14:00 | Ponedeljak, 26 08 2024

Spektakularan meč odigrali su fudbaleri Radničkog 1923 i OFK Beograda u okviru 6. kola Mozzart Bet Superlige Srbije. Publika na stadionu “Kraljevica” u Zaječaru imala je priliku da uživa u jednoj otvorenoj, dinamičnoj i prilično sadržajnoj fudbalskoj predstavi u kojoj je viđeno čak osam pogodaka. Pobedi su se na kraju radovali Kragujevčani, koji su i pored nagomilanih kadrovskih problema uspeli da stignu do svog drugog prvenstvenog trijumfa – 5:3 (3:2). 

Čitav niz pehova zadesio je Šumadince u zadnjih 48 sati pre početka utakmice u Zaječaru. Na jednom od poslednjih treninga povredili su se najbolji strelac “crvenih” prošle sezone Milutin Vidosavljević i levi bek Vukašin Bulatović, a u međuvremenu je i mladi reprezentativac Srbije Matija Gluščević zbog zdravstvenih problema ispao iz konkurencije za tim. Još od ranije bilo je poznato da će gostovanje u Zaječaru propustiti kapiten Slobodan Simović, koji se nezgodno povredio na prethodnoj utakmici sa Vojvodinom, kao i mladi Nikola Bukumira, pa se tako u protokolu za duel sa “romantičara” umesto planirana 22, našlo 19 igrača.

Svi ti kadrovski problemi nisu sputali Dudićeve izabranike da pruže jednu od najboljih i najefikasnijih napadačkih partija od početka sezone. Plesali su “crveni” zaječarskom “Kraljevicom”, uspeli da jednom timu koji je u prvih pet kola primio samo tri gola “spakuju” pet “komada”. 

Nekako je postala praksa da “crveni” primaju golove u prvih desetak minuta utakmice. Tako je bilo na gostovanju subotičkom Spartaku, zatim protiv Vojvodine u prošlom kolu, a ovu neslavnu tradiciju nastavili su i protiv “romantičara”. Nesporazum Šerbečića i Ristića na isteku 7. minuta znalački je kaznio Cvetković, koji je zaobišao Miloševića i plasirao loptu u nebranjenu mrežu.

Srećom pa su “crveni” vrlo brzo uspeli da se oporave od početnog šoka i već posle tri minuta su poništili vođstvo domaćina. Jedan od krivaca za vodeći gol “romantičara” Besim Šerbečić najbolje se snašao u gužvi pred golom domaćina nakon udarca glavom Ortiza i iz peterca uspeo da ugura loptu u gol. 

Kao da je izjednačujući pogodak dao krila Šumadincima, koji su u potpunosti preuzeli kontrolu nad igrom i primorali domaćina da se brani. Doduše, imali su “romantičari” jednu obećavajuću situaciju u 28. minutu, kada je posle centaršuta Stanojlovića i intervencije Ristića lopta “pala” na volej Paločeviću, ali je Milošević dobro odreagovao u ovoj situaciji.

Bolji period igre “crveni” su krunisali sredinom prvog poluvremena, kada su za samo tri minuta postigli dva gola i preokrenuli tok utakmice u svoju korist. Najpre je Kolumbijac Ortiz iskoristio smušenu rekaciju odbrane OFK Beograda posle udarca Aleksića i uspeo da iznenadi golmana Popovića, da bi se potom u listu strelaca upisao novajlija Luaj Ben Hasin. Bila je to akcija “crvenih” kao “po koncu”. Mirčetić je petom odigrao do Ćosića, koji je poslao povratnu loptu na ivicu peterca ka sjajnom Tunišanu, kome nije bilo teško da je samo “ćušne” u mrežu. 

Finiš prvog poluvremena donosi buđenje “romantičara”, koji do odlaska na odmor uspevaju da smanje zaostatak preko iskusnog Paločevića, koji je dobro odmernim udarcem sa ivice šesnaesterca primorao Miloševića na kapitulaciju.

Drugi deo utakmice doneo doneo je još pregršt uzbuđenja i naravno golova. Prvi su u nastavku zapretili domaći preko svog najboljeg strelca Kahvića, ali su Kragujevčani bili to koji su profitirali. Ristić je centrirao na drugu stativu, Aleksić spustio loptu glavom u središte peterca, gde se najbolje snašao Dudićev džoker sa klupe, Brazilac Evandro, koji je samo minut po ulasku u igru uspeo da pronađe put do mreže “romantičara”. 

Samo minut kasnije Kilijan Bevis je imao kolosalnu priliku da verovatno reši pitanje pobednika utakmice. Našao se francuski internacionalac u situaciji iz koje je teže promašiti nego pogoditi gol, ali je u preteranoj želji da svoje ime upiše u listu strelaca šutirao preko gola.

Ova promašena prilika Kragujevčanima je na naplatu stigla samo četiri minuta kasnije, kada je nakon udarca iz ugla Kahvić nadskočio odbranu “crvenih” i postigao gol koji je “romantičarima” produžio nadu da mogu da izjednačenja, koja je tinjala sve do 71. minuta i pogotka Kilijana Bevisa, koji se na taj način iskupio za raniji promašaj i ispostavio se zaključio goleadu na stadionu “Kraljevica”. 

Bio je ovo drugi trijumg “crvenih” u tekućoj sezoni Mocart Bet Superlige, koji im je omogućio skok na deveto mesto prventvene lestvice.

Dobro i efikasno izdanje protiv “romantičara” svakako predstavlja odličan šlagvorst za okršaj sa aktuelnim šampionom Srbije Crvenom zvezdom, koji Dudićevim učenicima predstoji narednog vikenda. 

Izvor: FK Radnički 1923