SportFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Trkom „Najbrži Šumadinac“ počeli „Olimpijski dani u Kragujevcu“

Autor: InfoKG
14:30 | Četvrtak, 26 09 2024

Povodom obeležavanja Evropske nedelje sporta, Savez za školski sport Kragujevac realizuje sportsko-rekreativnu manifestaciju za učenike osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Olimpijski dani u Kragujevcu“ u okviru koje će narednih nekoliko dana biti organizovano niz aktivnosti na više lokacija u gradu i okolini. Trka „Najbrži Šumadinac“, održana danas na pomoćnom terenu stadiona „Čika Dača“, bila je prva u nizu. 

„Najbrži Šumadinac“ je trka na 60 metara predviđena za decu od prvog do četvrtog razreda, objasnio je Dragan Đorđević, predsednik Saveza za školski sport Kragujevac, dodavši da se za nju prijavilo više od 100 učenika.

Ovo je postala tradicionalna manifestacija koju Savez za školski sport organizuje svake godine na pomoćnom terenu stadiona „Čika Dača“. 

- U želji da decu privuče sportskim aktivnostima, Grad Kragujevac već neko vreme ulaže u amaterski i školski sport, a Savez za školski sport čije godišnje programe finansiramo više godina predstavlja kičmu kragujevačkog školskog sporta, rekao je Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport. 

Kroz podršku ovakvih akcija, naglasio je on, Grad želi da istakne i ulogu nastavnika fizičkog vaspitanja i podigne im svest o značaju njihovog posla. 

- U nimalo jednostavnom radu sa decom ti školovani sportski stručnjaci uspevaju da im na najbolji mogući način pokažu i prenesu sve što znaju i možda zainteresuju za viši nivo bavljenja određenom sportskom disciplinom. Privučena društvenim mrežama, deca se danas sve manje opredeljuju za treniranje nekog sporta i zato je rad sa njima na nekom višem nivou sada mnogo izazovniji, a samim tim izuzetno važan na nivou škole, ocenio je Stevović.

U okviru manifestacije predviđeno da se održe i Kup Kragujevca u šahu u Domu penzionera, igra Između dve vatre u Hali „Gordana Goca Bogojević“ i uspon na Žeželj sa polaskom od okretnice autobuske linije 2 u Ždraljici.